Minerál Železo

20.03.2024

Železo je minerál, ktorý hrá kľúčovú úlohu v tele. Je nevyhnutný pre tvorbu hemoglobínu, bielkoviny, ktorá prenáša kyslík z pľúc do ostatných častí tela. Okrem toho je železo dôležité pre správne fungovanie buniek a imunitného systému. V tomto článku preskúmame význam železa pre zdravie a potravinové zdroje, ktoré ho obsahujú.

Prečo potrebujeme železo?

1. Tvorenie Hemoglobínu: Hlavnou funkciou železa je tvorba hemoglobínu, ktorý je nevyhnutný pre prenášanie kyslíka z pľúc do ostatných častí tela.

2. Energetický Metabolizmus: Železo hrá kľúčovú úlohu pri spracovaní a využívaní energie z potravy

3. Podpora Imunitného Systému: Minerál železa je nevyhnutný pre správne fungovanie imunitného systému, čo pomáha organizmu bojovať proti infekciám a ochoreniam.

Ako ho vieme získať?

1. Mäso: Červené mäso, hydina a ryby sú významnými zdrojmi železa, najmä hovädzina, kurča a losos. Mäso obsahuje najlepšie vstrebateľnú formu tzv. hémove železo tam je vstrebateľnosť okolo 25%.

2. Špenát a Zelenina: Zelené listové zeleniny, ako je špenát, kel a brokolica, obsahujú tiež značné množstvo železa.

3. Strukoviny: Fazuľa, cícer, šošovica a hrach sú bohaté na železo a sú ideálnou voľbou pre vegetariánov.

4. Ovocie a Ovocné Šťavy: Niektoré ovocie, ako sú sušené slivky, hrozienka a sušené marhule, obsahujú tiež železo.

Rastlinné zdroje obsahujú viac železa ako mäso , ale sú horšie vstrebateľné len okolo 5-10% , vstrebateľnosť zvyšuje vitamín C.

Koľko železa by sme mali denne prijať?


Doporučené denné dávky železa sa líšia podľa veku, pohlavia a fyziologického stavu jednotlivca. Pre dospelých mužov sa odporúča približne 8 mg denne, zatiaľ čo pre dospelé ženy je odporúčaná dávka vyššia, pohybuje sa okolo 18 mg denne, pretože ženy strácajú železo počas menštruácie.


Nedostatok železa môže viesť k anémii, stavu, ktorý spôsobuje únavu, slabosť a zníženú schopnosť koncentrácie. Naopak, nadmerný príjem železa môže byť škodlivý a spôsobiť toxicitu.

Za účelom zabezpečenia dostatočného príjmu železa je dôležité zahrnúť do svojej stravy rôznorodé potraviny, ktoré obsahujú tento dôležitý minerál. Ak máte obavy o dostatok železa získaného zo stravy, je vždy vhodné konzultovať s lekárom alebo odborníkom na výživu.

Ak ho nie sme schopný prijať v strave alebo nám lekár odporučil užívanie železa dôležitá je jeho forma Železo & vitamín C Kappa je mikroenkapslované železo, ktoré nedráždi tráviaci trakt je ľahko stráviteľné. Vďaka mikronizácií sa veľmi dobre vstrebáva čo navyše podporuje aj obsah vitamínu C.

Pre koho je vhodné

Kapsula je rastlinného pôvodu takže je vhodný aj pre vegetariánov a vegánov, ktorí sú často ohrozený nedostatkom železa , tehotné ženy a ženy so silnou menštruáciou, darcovia krvi, ale aj po operáciach a úrazoch.

Všetky články
O spoločnosti

Auromeda, Váš spoločník na životnej ceste
AUROMEDA je nová značka výživových doplnkov na slovenskom trhu, zameraná na produkty podporujúce zdravie, krásu a predovšetkým vitalitu ľudí každej vekovej skupiny. Okrem značky AUROMEDA na trhu pôsobíme od roku 2015 ako člen skupiny Pharm Trade, ktorý obchoduje s farmaceutickým tovarom. Značka AUROMEDA ponúka rôzne druhy exkluzívneho ochuteného kolagénu, ktoré sú obohatené o vitamíny, minerály a ďalšie látky. Tieto patentované zmesi pomáhajú podporovať liečbu rôznych zdravotných indikácií. Okrem slovenského trhu má značka AUROMEDA zastúpenie aj na blízkom východe v Spojených arabských emirátoch.

© 2024 AUROMEDA s.r.o.