Svetový deň hepatitídy

27.02.2023

Podľa odborníkov štatistiky ochorení pečene stúpajú v dôsledku obezity, nadmernej konzumácie alkoholu, nezdravej stravy a komplexného celku sociálno-ekonomických problémov.

Pečeň spĺňa v tele viac úloh ako ktorýkoľvek iný orgán. Nezdravá pečeň sa môže prejaviť mnohými príznakmi. Tento orgán je veľmi dôležitý a zaujímavosťou je, že má schopnosť sa sám uzdravovať a regenerovať. Túto úlohu v pečeni zastávajú špeciálne enzýmy. Stukovatená alebo zapálená pečeň sa snaží rýchlejšie regenerovať, čím sa zvyšuje produkcia týchto enzýmov. Ak ich je však príliš veľa, telu to neprospieva. Nezostávajú totiž len v pečeni, ale vstupujú aj do systémového obehu. Potom môže každá časť vášho tela, kam sa dostanú, trpieť následkami. Sú zodpovedné napríklad za premenu a rozklad matricových proteínov, vrátane kolagénu, želatíny, elastínu a fibronektínu. Ak sa spojivové tkanivo rozpadne príliš rýchlo, môžete trpieť bolesťou a stuhnutím.

Hepatitída je zápalové ochorenie pečene a patrí k najčastejším nákazlivým infekciám. Poznáme akútnu a chronickú hepatitídu a príčin môže byť viacero. Je to vážna diagnóza, pretože zasahuje do mnohých funkcií pečene. Pečeň okrem iného produkuje žlč na podporu trávenia, produkuje hormóny, reguluje chemické zloženie krvi a filtruje toxické a potenciálne škodlivé látky z krvného obehu. To znamená, že všetko, čo jeme alebo pijeme, prechádza pečeňou. Zapálená pečeň má mnoho dôsledkov a môže viesť k miernemu ochoreniu, ale aj k vážnemu oslabeniu organizmu s fatálnymi následkami.

Typy hepatitídy

Hepatitída môže byť spôsobená jedným z mnohých vírusov známych pod abecednými názvami A, B, C, D a E. Hepatitída A, B a C sú najbežnejšie typy, zatiaľ čo hepatitída D a E sú menej rozšírené. Jedna forma hepatitídy sa nemôže transformovať na inú. Okrem vírusovej hepatitídy môžu zápal pečene spôsobiť aj drogy, zneužívanie alkoholu a toxíny z prostredia.

Hepatitída A

Hepatitída A sa považuje za najmenej nebezpečnú formu, pretože sa väčšinou lieči bez závažných komplikácií a nevedie k chronickému zápalu pečene. Vírus hepatitídy A, ktorý sa šíri fekálno-orálnou cestou, bežne infikuje ostatných nesprávnym zaobchádzaním s potravinami, nedbalými hygienickými návykmi, kontaktom s infikovanými členmi domácnosti, zdieľaním hračiek v centrách pre deti a jedením surových mäkkýšov zo znečistených vôd. Umývanie rúk je najlepšou prevenciou proti hepatitíde A. Našťastie je hepatitída A bežnou chorobou, ktorej sa dá predchádzať očkovaním na celom svete.

Hepatitída B

Hepatitída B je infekcia pečene, vyvolaná HBV vírusom. Ak sa nelieči, môže spôsobiť trvalé následky alebo závažné zlyhanie organizmu. Je prenosná tromi hlavnými spôsobmi:

  1. prostredníctvom krvi alebo krvných produktov
  2. prostredníctvom sexuálneho kontaktu
  3. z matky na dieťa počas tehotenstva a pôrodu

Väčšina pacientov s hepatitídou B sa úplne uzdraví, ale malé percento z nich sa stane nositeľmi. Nositelia môžu nevedomky prenášať chorobu na iných, aj keď už sami nemajú príznaky. Najlepšou prevenciou je očkovanie proti hepatitíde B, ktoré pozostáva z troch dávok.

Kolagén a pečeň

Kolagén prispieva k podpore regenerácie pečene a detoxikačných systémov.

Pomáha pri zbavovaní sa škodlivín a toxínov. Glycín, základná zložka kolagénu, môže pomôcť zvrátiť poškodenie pečene a zlepšiť proces jej regenerácie. Dlhodobo poskytuje ochranu nielen pečeni, ale aj vášmu srdcu a kardiovaskulárnemu zdraviu. Ďalšou zložkou kolagénu je prolín. Hrá priaznivú úlohu pri zotavovaní tepien a odbúravaní tukových usadenín v krvi. Ukázalo sa tiež, že znižuje krvný tlak.

Vlastnosti kolagénu a vplyv na hojenie črevnej mikroflóry. Mať zdravé črevo je nevyhnutné na to, aby náš tráviaci systém dobre fungoval a aby sa živiny v našej potrave mohli primerane vstrebávať. Výhodou konzumácie väčšieho množstva kolagénu je to, že pomáha vytvárať spojivové tkanivo a to následne „utesňuje a lieči“ ochrannú výstelku tráviacej sústavy. Vďaka súčasným výskumom vieme, že udržiavaním zdravej črevnej mikroflóry je možné predísť mnohých chorobám a infekciám.

Prečo práve Collagen Gamma?

Zloženie Collagenu Gamma značky AUROMEDA prináša v jednej dávke množstvo benefitov pre telo. O dôležitosti kolagénu pre pečeň sme si už v krátkosti napísali. Ale v Collagene Gamma okrem špičkovej kvality morského kolagénu toho nájdete oveľa viac. Na tvorbu kolagénu a elastínu v tele potrebujete vitamín C, zinok a biotín. A práve tieto zložky obsahuje aj Collagen Gamma.

Biotín je známy predovšetkým ako vitamín krásy. Ovplyvňuje však aj viaceré metabolické procesy v ľudskom tele. Napomáha k štiepeniu tukov, sacharidov a aminokyselín a ich premene na energiu, ktorá je potrebná na bežné fungovanie organizmu.

Okrem týchto vitamínov a minerálov dopĺňajú zloženie Collagenu Gamma extrakty z opuncie a plodov malín. Opuncia je plod listov kaktusu. Má schopnosť znižovať hladinu cholesterolu, obsahuje veľa antioxidantov, ktoré môžu znížiť oxidačný stres. Tým, že eliminuje voľné radikály, je pomocníkom pre pečeň. Červené maliny sú silný antioxidant, bohatý na kyselinu ellagovú a vitamín C. Jedinečnou vlastnosťou malín je prítomnosť ketónov. V nedávnej štúdii sa ukázalo, že malinové ketóny pomáhajú bojovať proti obezite a hromadení tuku v pečeni.

Nezabudnite na selén!

O seléne sme už písali ako o mineráli plodnosti, no môže sa pochváliť aj mnohými ďalšími blahodarnými účinkami. Medzi najvýznamnejšie účinky selénu v ľudskom organizme patrí jeho schopnosť ničiť voľné radikály. Voľné radikály sú malé častice, ktoré sa v organizme tvoria pri rôznych metabolických procesoch. V tele spôsobujú oxidáciu, ktorá poškodzuje bunkovú stenu, čo môže mať za následok napríklad rýchlejšie starnutie buniek. Laicky povedané selén je neúnavný opravár a ochranca vašich buniek. Selén tiež pomáha znižovať škodlivé účinky ťažkých kovov v organizme, znižuje hladinu zlého LDL cholesterolu a podporuje obnovu buniek v pečeni. Spozornieť by mali hlavne fajčiari a vegáni, ktorí majú často znížené hladiny selénu v tele. Preto je dobrou voľbou spojiť užívanie Collagenu Gamma so Selénom Eta.

Všetky články
O spoločnosti

Auromeda, Váš spoločník na životnej ceste
AUROMEDA je nová značka výživových doplnkov na slovenskom trhu, zameraná na produkty podporujúce zdravie, krásu a predovšetkým vitalitu ľudí každej vekovej skupiny. Okrem značky AUROMEDA na trhu pôsobíme od roku 2015 ako člen skupiny Pharm Trade, ktorý obchoduje s farmaceutickým tovarom. Značka AUROMEDA ponúka rôzne druhy exkluzívneho ochuteného kolagénu, ktoré sú obohatené o vitamíny, minerály a ďalšie látky. Tieto patentované zmesi pomáhajú podporovať liečbu rôznych zdravotných indikácií. Okrem slovenského trhu má značka AUROMEDA zastúpenie aj na blízkom východe v Spojených arabských emirátoch.

© 2024 AUROMEDA s.r.o.